Fill 1

Verplichtstellingen BPF: controleer regelmatig

80% van de werkgevers is voor het pensioen van hun medewerkers verplicht aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Of een bedrijf zich moet aansluiten is afhankelijk van de werkzaamheden die zij uitvoeren. Bedrijfsactiviteiten kunnen echter veranderen, maar ook een verplichtstelling kan wijzigen.

Financieel risico werkgever groot

Pensioenfondsen bepalen door middel van een verplichtstelling wie er onder de zgn. ‘werkingssfeer’ valt en controleren hier ook actief op. Constateren zij dat werkzaamheden binnen een bedrijf voldoen aan de door hen opgestelde criteria, dan kunnen zij met terugwerkende kracht premiebetaling voor alle medewerkers vorderen. Het financiële risico is dan ook groot en de rechtszaken die hierover gevoerd worden talrijk.

Ook bij verschuiving werkzaamheden binnen organisatie

Niet alleen een wijziging van bedrijfsactiviteiten, maar ook een verschuiving van de werkzaamheden binnen de organisatie, kan ervoor zorgen dat een werkgever onder een verplichtstelling valt. Een aantal fondsen hanteert namelijk een zgn. ‘hoofdzakelijkheidscriterium’. Besteedt een werkgever meer dan 50% van het aantal FTE’s aan in de verplichtstelling opgenomen activiteiten, valt het héle bedrijf onder de verplichtgestelde pensioenregeling.

Pensioenplichtig na wijziging verplichtstelling

Ten slotte kan ook de verplichtstelling wijzigen. Meent een pensioenfonds dat bepaalde activiteiten óók onder hun werkingssfeer zouden moeten vallen, dan passen zij dit aan. Hierdoor kan een werkgever die eerst niet onder de verplichtstelling viel, opeens alsnog onder het fonds geschaard worden.