Fill 6 Copy 3

Veranderingen pensioenstelsel vaak nog onbekend

Uit de tweede pensioenpeiling van NIBUD blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders onder de 67 jaar te weinig weet van de veranderingen als gevolg van de nieuwe pensioenwet. Het gaat dan met name om jongvolwassenen, vrouwen en (v)mbo-opgeleiden. Ouderen, mannen en hbo en wo-opgeleiden zijn vaak beter op de hoogte.

Details wijzigingen niet bekend

Bijna driekwart van de respondenten geeft aan te weten dat het pensioen gaat veranderen. Maar wát de belangrijkste wijzigingen zijn, kan de helft hiervan niet benoemen. Een kwart heeft zich verdiept in het nieuwe pensioenstelsel en ongeveer 33% gaat dat nog doen.

Vinger aan de pols

In het nieuwe pensioenstelsel komt veel van het riscio op het bordje van de medewerkers te liggen. Maar het overgrote deel verwacht dat zij in de toekomst niet anders zullen omgaan met het pensioen dan nu. Omdat het een pensioen op basis van beleggingen betreft, blijft het echter noodzakelijk om regelmatig te kijken welke kant het opgaat zodat er bijgestuurd kan worden. Bij wisseling van baan of de overstap naar zelfstandig ondernemerschap is dit nog belangrijker, ook met het oog op het nabestaandenpensioen.