Fill 9 Copy 2

Hogere eigen bijdrage oudere medewerker gerechtvaardigd

In een zaak die was aangespannen door een oudere medewerker tegen diens werkgever heeft de rechter besloten dat de hogere eigen bijdrage die hij betaalde voor zijn pensioenregeling, toegestaan is. Er is namelijk sprake van een objectief gerechtvaardigd doel: het opbouwen van een adequaat pensioen.

Beschikbare premieregeling

De regeling was een zgn. ‘beschikbare premieregeling’. Een in verzekeringsland veel voorkomende pensioenregeling waarbij de medewerker, naarmate hij of zij ouder wordt, een hogere premie (en daarmee vaak een hogere eigen bijdrage) betaalt.

Werknemer: discriminatie op basis van leeftijd

De medewerker stelde dat er sprake was van verboden onderscheid op basis van leeftijd omdat zijn eigen bijdrage veel hoger is dan die van zijn jongere collega’s. De werkgever beaamde dat maar bepleitte dat dit ‘objectief gerechtvaardigd’ is.

Werkgever trekt aan langste eind

In de zaak kreeg de werkgever gelijk. Ja er is sprake van onderscheid op basis van leeftijd, maar dit stelt onder andere ook de oudere medewerker die later in dienst komt, in staat om nog een redelijk pensioen bij elkaar te sparen. Het doel is volgens de rechter legitiem, het middel is passend en noodzakelijk om dit te bereiken.