Fill 6 Copy 3

Hoge Raad oordeelt ook dat Deliveroo pensioenpremies verschuldigd is

Eind 2021 besliste het gerechtshof Amsterdam dat maaltijdbezorger Deliveroo valt onder de cao en het verplicht gestelde pensioenfonds voor het Beroepsgoederenvervoer. Het bedrijf dient dan ook de pensioenpremies met terugwerkende kracht tot de oprichting van hun bezorgservice in september 2015 te voldoen. Dat is nu bevestigd door de Hoge Raad.

Maaltijdbezorging als kernactiviteit

Deliveroo werd opgericht in juni 2015 als digitaal platform waarop restaurants maaltijden aanbieden. Sinds september kwam hier de bezorgservice bij. Het gerechtshof oordeelde dat sindsdien sprake is van ‘het tegen betaling vervoeren van goederen over de weg’ omdat aangesloten restaurants hiervoor ook een commissie afdragen aan Deliveroo. Dat de bezorging voornamelijk op de fiets gebeurt maakt hierbij niet uit.

Arbeids- of opdrachtovereenkomst

Over de vraag of de bezorgers werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst of als zzp’er, liep nog een zaak, maar deze is op 25 maart 2023 eveneens beslist in het nadeel van Deliveroo. Overigens beëindigde het bedrijf haar werkzaamheden in Nederland per 30 november 2022.