
5 misverstanden over het doorgeven van wijzigingen
Je bent als werkgever, als je niet onder een cao valt, niet verplicht om je medewerkers een pensioen aan te bieden. Bied je echter wél een pensioenregeling aan, dan volgen daaruit verplichtingen naar de pensioenuitvoerder. Een van die verplichtingen is het op tijd doorgeven van wijzigingen in het personeelsbestand. In de praktijk blijken er echter een aantal misverstanden te bestaan over wat je wel en niet moet doorgeven.
- Medewerkers kunnen kiezen of zij pensioen willen: niet juist. In de overeenkomst met de pensioenuitvoerder spreek je af om álle medewerkers aan te melden. Uitvoerders maken hierop geen uitzondering, zelfs niet als de medewerker bereid is om een afstandsverklaring te ondertekenen.
- Ik hoef wijzigingen maar één keer per jaar door te geven: niet juist. Wijzigingen worden in nagenoeg alle pensioenregelingen direct verwerkt voor het pensioen. Dit geldt voor salaris- en parttimewijzigingen en verlof.
- Ik hoef een medewerker pas aan te melden als hij door zijn proeftijd is: niet juist. Pensioenregelingen hebben geen wachttijd. Meld een medewerker dus direct aan. Ook al betekent dit dat deze uiteindelijk maar één maand pensioen opbouwt.
- Oproepkrachten hoef ik niet aan te melden: niet juist. Oproepkrachten hebben een arbeidsovereenkomst en hebben daarmee ook recht op pensioen. Voor de aanmelding geef je het fulltime salaris door. Het parttimepercentage kun je maandelijks aanpassen, óf een ingeschat percentage doorgeven dat je aan het eind van elk jaar dan wel bij uitdiensttreding met terugwerkende kracht corrigeert.
- Als een medewerker een partner krijgt, hoef ik dat niet door te geven: deels juist. Veel pensioenregelingen kennen het zgn. ‘onbepaalde partner’-systeem, waarbij voor alle medewerkers een nabestaandenpensioen is verzekerd. Een partner hoeft dan niet te worden aangemeld. Maar er zijn nog steeds regelingen die een partnerpensioen alleen verzekeren als er een partner bekend is. Daar is het met het oog op een eventueel overlijden juist héél belangrijk om een partner aan te melden. Let op! De definitie van ‘partner’ kan verschillen per regeling.