Fill 3 Copy

Bedrag pensioen ineens opnieuw uitgesteld

De oorspronkelijk beoogde ingangsdatum was 1 januari 2022, maar na diverse eerdere keren uitstel heeft de introductie van de wetgeving opnieuw vertraging opgelopen. Omdat pensioenfondsen en verzekeraars tijd nodig hebben om hun systemen aan te passen en de deelnemers goed te informeren heeft het kabinet besloten de datum op 1 juli 2025 te zetten.

Amendement: wegnemen risico terugvordering inkomensafhankelijke toeslagen

Het wetsvoorstel wordt mogelijk nog aangepast. De opname van het bedrag ineens kan namelijk gevolgen hebben voor inkomensafhankelijke toeslagen. In het jaar dat deelnemers het bedrag ineens opnemen zou het recht hierop door het hogere inkomen kunnen vervallen. Om een terugvordering te voorkomen is voorgesteld het toetsingsinkomen voor die toeslagen te verlagen met het bedrag ineens.

Nog een keer uitstel niet uitgesloten

De verwachting is dat de Tweede Kamer binnenkort over het wetsvoorstel en de aanpassingen stemt. Daarná gaat het naar de Eerste Kamer. Die had de vorige keer bezwaren ten aanzien van de uitvoerbaarheid. Mochten zij ook akkoord gaan, dan zegt de sector ongeveer 6 à 9 maanden nodig te hebben voordat het geïmplementeerd is. Mogelijk dat er dus nog een keer uitstel volgt.