Fill 9 Copy 2

Pensioenstelsel Nederland in grote mate effectief

Vanuit verschillende ministeries is onderzocht of de opbouw van pensioen in Nederland in balans is. De conclusie is dat het stelsel in grote mate effectief is omdat het de meeste mensen voorziet in voldoende inkomen na hun pensionering. Belangrijke pijlers hierin zijn de AOW, de fiscale facilitering van een hoger pensioen en de verplichte pensioenopbouw in de meeste bedrijfstakken. Maar er zijn nog uitdagingen.

Verschil in pensioenopbouw werkenden

De belangrijkste uitdaging is het verschil in pensioenopbouw tussen verschillende typen werknemers en zelfstandigen. Zelfstandigen moeten hun inkomensvoorziening zelf regelen en leunen hierbij vooral op de AOW en het vermogen dat zij privé of in de onderneming opbouwen. Verder vallen flexwerkers en mensen met een migratieachtergrond na hun pensionering vaak in de laagste inkomensgroepen.

Ingrijpen nog niet nodig

De algemene conclusie is dat het Nederlandse pensioenstelsel in grote mate effectief is en dat het vooralsnog niet nodig is om in te grijpen. Dit in afwachting van maatregelen op andere vlakken zoals bijvoorbeeld het terugdringen van schijnzelfstandigheid en de mogelijke aanpassingen op het terrein van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.