Fill 3 Copy

Prinsjesdag 2024: inkomen en pensioen

Dinsdag 17 september 2024 was het Prinsjesdag. Traditiegetrouw maakt het zittende kabinet dan de begroting voor het komende jaar bekend en presenteren zij het Belastingplan. Voor pensioen en inkomensvoorzieningen bevatten de plannen echter weinig nieuws. Veel plannen zijn overgenomen van het vorige kabinet en waren al in gang gezet.

Op het gebied van inkomensvoorzieningen voeren de nieuwe plannen die er zijn terug op de aanbevelingen van OCTAS, de commissie die onderzoek deed naar de toekomstbestendigheid van het WGA- en WIA-stelsel. Verder bevat het vooral voornemens, bijvoorbeeld over een verkorting van de duur van de WW en de WGA en de afschaffing van de compensatie van transitievergoedingen voor werkgevers met 25 of meer medewerkers.

Voor pensioen blijft het beperkt tot een aantal technische aanpassingen en maatregelen die onbedoelde gevolgen van wetgeving wegnemen. In een sector die volop bezig is met de overgang naar een nieuw stelsel worden ingrijpende maatregelen voorlopig niet verwacht.