Overleg over nieuw pensioenstelsel stuk gelopen

Gisteren zijn de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel beƫindigd zonder resultaat. De vakbonden en het kabinet zijn het niet eens geworden over de maatregelen die genomen moeten worden om het stelsel aan te passen aan de veranderde arbeidsmarkt, de vergrijzing en de huidige lage rente.

Voorwaarden vakbonden brug te ver

Met name de aanvullende voorwaarden die de vakbonden stelden ten aanzien van de stijgende AOW-leeftijd en de mogelijkheden om eerder te stoppen voor mensen met een zwaar beroep stonden een overeenkomst in de weg. Of het kabinet de wijzigingen nu zonder de sociale partners gaat doorvoeren wilde minister Koolmees niet zeggen. De versnelde verhoging van de AOW-leeftijd blijft voorlopig dus gehandhaafd.

Mogelijke korting door pensioenfondsen

Het gevolg van het uitblijven van een akkoord is dat pensioenfondsen mogelijk alsnog moeten gaan korten. Onderdeel van de onderhandelingen was namelijk wetgeving om deze korting te voorkomen. Omdat er geen akkoord is bereikt, blijven de huidige regels gelden en volgens die regels zouden enkele fondsen bij een ongewijzigde situatie in 2020 de pensioenen naar beneden bij moeten stellen. Een dergelijke korting is niet aan de orde voor werkgevers die hun pensioenregeling bij een verzekeraar hebben ondergebracht.

 

Teaserblokjes

Advies

Advisering van pensioenoplossingen voor de DGA en werkgevers.
Lees meer

Beheer

Een goed beheer van uw pensioenregeling geeft overzicht en inzicht in alle facetten van de pensioenregeling.

Lees meer

Communicatie

PBMN zorgt voor optimale communicatie over de toegevoegde waarde van uw pensioenregeling.
Lees meer